Vrlo kratak uvod u otvoreni pristup

Source page: http://legacy.earlham.edu/~peters/fos/brief.htm

Peter Suber

 

Otvoreni pristup (OA) književnost digitalni, online, besplatno, i bez većine autorskih prava i licenciranje ograničenja. Ono što ga čini moguće je internet i suglasnost autora ili autorskih nositelju.

U većini područja, znanstveni časopisi ne plaćaju autori, koji se stoga mogu pristati na OA bez gubitka prihoda. U tom smislu znanstvenici i znanstvenici su vrlo različito smješteni od većine glazbenika i filmske odluka, i kontroverze oko OA na glazbu i filmove ne prenosi se znanstvenoj literaturi.

OA je u potpunosti kompatibilan s recenzijom, a sve glavne OA inicijative za znanstvene i znanstvene literature inzistirati na svojoj važnosti. Kao što autori i članke iz časopisa donirati svoj rad, tako se većina časopisa urednici i suci sudjeluju u peer review.

OA literatura nije slobodan za proizvodnju, čak i ako je jeftiniji za proizvodnju od konvencionalno objavljenoj literaturi. Pitanje nije da li znanstvena literatura može biti neprocjenjiv, ali da li postoje bolji načini kako bi platili račune nego punjenje čitateljima i stvaranje pristupne barijere. Poslovni modeli za plaćanje računa ovisi o tome koliko OA je dostavljena.

Postoje dva glavna sredstva za isporuku OA istraživanje članke: OA časopise i OA arhive ili spremišta.

  • OA arhivi ili repozitoriji ne obavljaju recenziju, ali jednostavno napraviti njihov sadržaj besplatno dostupni na svijetu. Oni mogu sadržavati unrefereed radne verzije, radovi postprints, ili oboje. Arhivi mogu pripadati institucija, kao što su sveučilišta i laboratorija, odnosno disciplina, kao što fizike i ekonomije. Autori mogu arhivirati svoje radne verzije bez dozvole bilo kome drugome, a većina časopisa već dopuštaju autore arhivirati svoje postprints. Kada arhive u skladu sa žetvu metapodataka protokola Open Archives Initiative, a zatim su kompatibilni, a korisnici mogu pronaći njihov sadržaj ne znajući što postoji arhiva, gdje se oni nalaze, ili što oni sadrže. Tu je sada open-source softvera za izgradnju i održavanje OAI-compliant arhiva i svjetska zamah za to koristi.
  • OA časopisi obavljaju recenziju, a zatim bi se odobrila sadržaj besplatno dostupni na svijetu. Njihovi troškovi sastoje se od recenziranja, pisanje rada i poslužitelj prostor. OA časopisi plaćaju njihove račune itekako način emitiraju televizijske i radio postaje učiniti: onima koji se zanimaju za širenje sadržaj platiti troškove proizvodnje unaprijed, tako da pristup može biti besplatno za sve sa pravom opremom. Ponekad to znači da časopisi imaju subvenciju od hosting sveučilišta ili stručnom društvu. Ponekad to znači da časopisi naplatiti naknadu za obradu prihvaćenih članaka, da će biti plaćeni od strane autora ili autora sponzora (poslodavca, financiranje agencije). OA časopisi koji naplaćuju obradu naknada obično ih se odreći u slučaju ekonomskih teškoća. OA časopisi s institucionalnim subvencije imaju tendenciju da se ne naplaćuje naknade za obradu. OA časopisi mogu dobiti na niže subvencije ili naknada ako imaju prihode iz drugih publikacija, oglašavanje, cijene dodacima ili pomoćnim uslugama. Neke institucije i konzorcija dogovoriti popuste naknadu. Neki OA izdavači se odreći naknade za sve istraživače povezanih s institucijama koje su kupili godišnje članstvo. Ima puno prostora za kreativnost u pronalaženju načina da plati troškove za OA časopisu recenziranom, a mi smo daleko od toga što je iscrpila naše pameti i mašte.

Za duži uvod, sa živim linkove za daljnje čitanje, vidi moj Access Pregled Otvoreno, http://www.earlham.edu/~peters/fos/overview.htm.


Za uvod u knjigu duljine, vidi moj otvoreni pristup (MIT Press, 2012), koja je sama OA. Početna stranica knjiga sadrži linkove na OA izdanjima i rastuću zbirku ažuriranja i dodatke.

Peter Suber
Direktor, Harvard Ured za znanstvene komunikacije
Direktor projekta Harvard Otvoreni pristup
Fakultet suradnik, Berkman Center za internet i društvo
Viši istraživač, znanstvenom nakladništvu i akademska Koalicija resursi
Istraživanje profesor filozofije, Earlham College
peter.suber@gmail.com

Ovo djelo je ustupljeno pod Creative Commons Imenovanje 3.0 SAD License.
http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/us/