Uvod u pravila američkog koledžnog nogometa

Original page: https://wilson.engr.wisc.edu/rsfc/intro/

Američki nogomet izrastao je iz engleske igre ragbija. Za razliku od nogometa, u američkom nogometu noga gotovo nikada ne dodiruje loptu. (Nogomet je igra koju većina svijeta naziva nogometom.)

Polje je dugo 100 metara (i široko 160 stopa). Sredina terena je linija od 50 jardi. Linije su označene svakih 10 jardi spuštajući se u oba smjera od linije od 50 jardi. Dakle, postoje dvije linije od 40 jardi i nijedna linija od 60 jardi. Svaka momčad posjeduje polovicu terena (mjenjaju stranu svakih 15 minuta igre). Dakle, dvije linije od 40 jardi razlikuju se po tome tko ih posjeduje. “Nulta jardna linija” naziva se gol linija. Područja s obje strane tih 100 jardi, koja se protežu 10 jardi iza gol-crta, nazivaju se krajnjim zonama. Momčadi pokušavaju provući loptu pored protivničke gol linije u završnu zonu kako bi postigli pogodak. Na krajnjem rubu svake krajnje zone nalaze se vratnice koji zajedno s prečkom izgledaju kao veliki H. Oni se koriste samo kada momčad odluči šutnuti iz igre umjesto da ide na touchdown ili šutnuti za dodatni poen nakon što postigne touchdown. Da bi se postigao pogodak iz igre ili dodatni bod, lopta mora proći između okomitih stupova i preko grede.

U drugom smjeru, polje je podijeljeno na tri dijela, lijevo, središte i desno, pomoću hash oznaka koje su 60 stopa od svake bočne linije. Normalno, za svaku igru, lopta počinje tamo gdje je završila na kraju prethodne igre. Međutim, ako lopta završi izvan središnjeg dijela igrališta, vraća se na najbliže rašlje tako da igre nikada ne počinju na krajnjim stranama terena. Područje s obje strane terena je izvan granica.

Početni udarci: Na početku igre se baca novčić da se vidi koja momčad prva dobiva loptu. Ekipa koja ima loptu je prekršaj; drugi tim je obrana. Nogometna utakmica navodno traje jedan sat, ali traje oko tri sata jer se sat često zaustavlja iz raznih razloga. Utakmica je podijeljena na četvrtine od 15 minuta s velikom podjelom na 30 minuta koja se zove poluvrijeme. Na kraju prve i treće četvrtine igrači samo mijenjaju strane. Lopta se pomiče na odgovarajuću točku na drugoj strani terena i igra se nastavlja. Ovo mijenjanje strana ujednačava svaku prednost zbog sunca ili vjetra. Igrači napuštaju teren na 20 minuta na poluvremenu. Nakon poluvremena igra se ne nastavlja tamo gdje je završila. Umjesto toga, momčad koja je prvotno izgubila bacanje novčića dobiva loptu nakon drugog udarca.

Na početku svakog poluvremena i nakon svakog touchdowna ili pogotka iz igre (kada je vrijeme da se drugoj momčadi prepusti loptu), obrambena momčad počinje postavljanjem lopte na tee na svojoj liniji od 35 jardi i šutiranjem lopte prema drugoj tim. Ovo je početak. Druga momčad pokušava uhvatiti loptu i vratiti je što je dalje moguće. Ako igrač koji hvata loptu vidi da nema nade da će je vratiti, podiže ruku tražeći pošteno hvatanje. U poštenom hvatanju, obrambena momčad ga ne smije uhvatiti u koštac i on ne smije trčati s loptom. Ako je lopta izbačena u krajnju zonu i nitko je ne uhvati ili igrač koji je uhvati ne trči s njom, dolazi do povratnog dodira a prva igra počinje na 25 jardi napadača. Isto se događa nakon poštenog hvatanja unutar linije od 25 jardi. Za razliku od touchdowna, touchback ne donosi bodove.

Downs : Prekršaj ima 4 igre ili padove za pokrivanje 10 jardi ili više. Igra završava kada je igrač s loptom ili zaustavljen ili izađe izvan igrališta ili ako je lopta bačena i promašena (što se naziva nepotpunim dodavanjem). Igrač je zaustavljen kada mu koljena dotaknu tlo ili zato što  ga je obrambeni igrač udario ili zato što je pao. Kad je igra gotova, službena osoba zviždaljkom. Obično timovi pokušavaju pokriti 10 jardi u 3 igre ili manje. Ako ne uspiju u 3 igre, koriste 4. dolje da udare loptu prema drugoj momčadi. Lopta se ne postavlja na tlo i ne izbacuje nogom kao u udarnom udarcu. Umjesto toga, lopta se vraća natrag igraču koji šutira loptu. Ovo je punting. Za touchback na punt, lopta izlazi na liniju od 20 jardi. Ekipe ne moraju udarati na 4. dolje. Ponekad, ako je udaljenost do kraja od 10 jardi vrlo kratka ili ako je momčad daleko u zaostatku u rezultatu, oni odlučuju krenuti na to  na 4. dolje – kako bi pokušali dovršiti 10 jardi drugom igrom. Ako ne uspiju uspjeti na 4. dolje, lopta se preokreće na padovima gdje završava. Na 4. dolje, ako su dovoljno blizu obrambenih vratnica, napadač može također odlučiti šutnuti gol iz igre. Ako gol iz igre promaši, lopta se okreće drugoj momčadi gdje je bila prije pokušaja pogotka iz igre.

Ako tim uspije napredovati 10 jardi ili više, dobiva prvi pad. To jest, dobivaju novi set od 4 spuštanja kako bi napravili još 10 jardi.

Bodovanje: Cilj igre je osvojiti više bodova od protivnika. Tačdaun vrijedi 6 bodova. Nakon touchdowna, momčad zatim pokušava izbaciti loptu kroz vratnice kako bi dobila dodatni bod. Budući da ovaj udarac gotovo uvijek funkcionira, većina ljudi misli da je touchdown vrijedan 7 bodova, a zatim oduzmu bod ako promaši dodatni bod. Momčad koja je zabila touchdown ima mogućnost pokušati ponovno ubaciti loptu u protivničku krajnju zonu u samo jednoj igri trčanja ili dodavanja umjesto da šutira za dodatni poen. Ako ova konverzija u dvije točke  funkcionira, dobivaju dva boda umjesto samo jednog. To je, međutim, više nego dvostruko teže od osvajanja dodatnog boda.

Pogodak iz igre vrijedi 3 boda.

Ako je napadač zaustavljen u svojoj krajnjoj zoni, obrana postiže sigurnost koja vrijedi 2 boda. To se rijetko događa. Nakon sigurnosti, prekršaj mora šutnuti loptu prema drugoj momčadi slobodnim udarcem pri čemu igrač koji izvodi udarac izbacuje loptu sa svoje linije od 20 jardi. Zove se slobodni udarac jer se ne smije udariti udarac.

Diagram of players

Igrači : Svaki tim ima 11 igrača na terenu. Prije početka igre, napadači se sastaju u druženju kako bi odlučili koju će igru ​​koristiti. Igre obično odabire trenersko stožer koji njihov odabir šalje beku koji zatim govori ostalim igračima. Obrambeni igrači se također mogu skupiti kako bi odabrali vlastitu strategiju za sljedeću igru. Igrači tada dolaze do linije borbe koja je zamišljena linija povučena s jedne strane terena na drugu kroz vrh nogometne lopte najbliže obrani. Svaki tim mora ostati na svojoj strani linije borbe dok igra ne počne.

Napadna momčad obično ima četvrtog beka (vođa momčadi), dva dodatna igrača iza beka koji se često nazivaju bek i rep, pet igrača u redu ispred beka koji se naziva ofenzivna linija i tri primača koji se nalaze u napadu. strane ofenzivne linije koje se nazivaju čvrsti kraj, razdvojeni krajbok. Zbijeni kraj je blizu ofenzivne linije; ostali su dalje. Središnji igrač petorice linijaša na ofenzivnoj liniji je centar.

Obrambena momčad obično ima četiri linemena sprijeda, tri linijska braniča  iza sebe i četiri obrambena beka dalje ili sa strane koja se zovu korner bekovi i sigurnost.

Igra: Svi napadači stavljaju ruku na tlo osim centra koji objema rukama stavlja loptu. Četvrtina leđa stoji iza centra s rukama između nogu centra. Quarterback doziva niz signala. Samo napadači znaju koji signal počinje igru; obrana mora čekati da vidi početak igre prije nego što može reagirati. Nakon što je dat tajni znak, igra počinje kada centar gurne loptu do quarterbacka. Prekršaj ima najviše 25 sekundi od kraja prethodne igre za početak sljedeće igre, osim ako je dosuđen pauza.

U igri s dodavanjem quarterback se povlači nekoliko koraka unatrag, čeka da se netko otvori i baca loptu toj osobi. Taj primatelj pasa može biti bilo koji napadač osim linemana. Tijekom igre s dodavanjem, obrambena četvorka juri quarterbacka u nadi da će ga ili natjerati da baci loptu ranije ili ga možda čak i otpustiti tako što će ga uhvatiti u koštac prije nego što on baci loptu. Linija napada pokušava to spriječiti blokiranjem obrambenih linijaša. Međutim, linijski napadač ne smije koristiti ruke dok blokira. U međuvremenu obrambeni bekovi pokrivaju primače (pokušaju spriječiti primače da uhvate loptu) tako što će trčeći s njima u igri čovjek-čovjek pokrivenost ili pokrivanjem bilo kojeg prijemnika u njihovom dijelu polja u pokrivenosti zone. Ponekad obrambena momčad blitz šalje jednog ili više obrambenih bekova nakon četvrtine. To može biti opasno jer može ostaviti primača otvorenim – ali to neće biti važno ako mogu otpustiti quarterbacka.

Ako dodavanje nije uhvaćeno prije nego što dodirne tlo, to je nepotpuno dodavanje i lopta se vraća na izvornu liniju borbe. Ako  obrambeni igrač odabere (uhvati) dodavanje, to je presretanje i lopta  se prebacuje  drugoj momčadi.

U   igri s brzinom, quarterback predaje loptu repu ili, ponekad, beku i ta osoba trči s loptomLinije napadača pokušavaju otvoriti rupe u obrambenoj liniji kako bi juriš mogao protrčati blokirajući obrambene redove. Ako se juriš petlja tako što izgubi loptu prije nego što igra završi, dolazi do lude strke dok svi pokušavaju skočiti na loptu. Ako obrambeni igrač povrati petljanje, lopta se prebacuje drugoj momčadi.

Kazne: Osobe u svučenim košuljama su službene osobe. Izvode različite zadatke kao što su podizanje ruku kako bi signalizirali pogodak ili gol iz igre, odlučivanje je li dodavanje uhvaćeno u igrama ili izvan igrališta, stavljanje lopte na liniju borbe za sljedeću igru, mjerenje je li Pređeno je 10 jardi i procjenjuju se kazne za kršenje pravila. Kako bi dosudio kaznu, službena osoba uzima  iz džepa komad žute tkanine, koji se naziva flomaster ili zastavica, i baca ga na tlo. Zatim je na predstavi zastava.

Nedozvoljen postupak: Linija napadača krenula je prije početka igre ili primač koji je bio u pokretu prije početka igre nije se kretao paralelno s linijom borbe. Ili je quarterback prošao liniju borbe kada je ubacio pas. Kazna od 5 jardi.

Neprihvatljivi primač dolje u polju: Napadač je bio previše napredovao pored linije borbe kada je quarterback ubacio pas. Kazna od 5 jardi.

Odgoda igre: ofenzivnoj momčadi trebalo je više od 25 sekundi da započne igru. Kazna od 5 jardi.

Prizemljenje lopte: četvrtinski bek je umjesto toga bacio loptu prema mogućem primaču jer se spremao biti otpušten. 5 jardi i gubitak puha.

Ofsajdi: Obrambeni se igrač pomaknuo preko linije borbe i uspostavio kontakt s napadačem ili se nije uspio vratiti prije nego što je igra počela. Kazna od 5 jardi.

Držanje: Napadački linijski igrač koristio je ruke dok je blokirao. Kazna od 10 jardi.

Isječak, Ilegalni blok, blok sjeckanja: Blokiranje igrača sa stražnje strane. To može povrijediti igrača jer ne zna da će pogodak doći. 10 metara.

Ometanje prolaza: Hvatanje ili hvatanje u koštac s prijemnikom prolaza dok je prolaz u zraku. Branič mora pričekati dok lopta ne stigne. Međutim, branič može sam pokušati uhvatiti loptu, tako da se može sudariti s primačem dok oboje pokušavaju uhvatiti loptu. Ako postoji smetnja, kazna je 15 jardi (ili do točke smetnje ako je to manje) i odobrava se prvi pad čak i ako deset jardi nije napravljeno.

Nepotrebna grubost, grubo ometanje dodavača, grubo bacanje udarca: uhvatiti se u koštac s nekim nakon što više nema loptu ili nakon što je igra gotova. 15 metara.

Maska za lice: Hvatanje prednjeg dijela kacige igrača tijekom borbe. 15 jardi ako je flagrantno; 5 metara ako slučajno.

Nesportsko ponašanje: 15 jardi.

Nakon što je kazna dosuđena, druga momčad može prihvatiti ili odbiti kaznu. Kada se dodijeli kazna, lopta se vraća na izvornu liniju borbe i kazna se odatle odmiče. Pad se zatim ponavlja osim ako kazna ne uključuje gubitak downa. Odnosno, igra s jedanaestercem se ne računa kao jedna od četvorice kojima je dopušteno dobiti 10 jardi. Stoga, ako je momčad s kaznom loše odradila igru, druga momčad možda želi odbiti kaznu i prihvatiti igru ​​kakva je bila.

Ako obje momčadi dobiju kaznu u istoj igri, igra se ponavlja s izvorne linije borbe.

Maksimalna kazna je polovica udaljenosti do gol-crte čak i ako bi se inače dodijelila veća kazna.

Sat: Posljednje dvije minute poluvremena mogu potrajati dugo za igranje. Tijekom igre sat se zaustavlja svaki put kada postoji nepotpun pas ili igrač s loptom istrča izvan igrališta. A sat se privremeno zaustavlja kada je prvi dolje kako bi službene osobe mogle pomicati lance sa strane terena koji se koriste za mjerenje 10 jardi. I svaka momčad ima 3 time-outa koje može pozvati po poluvremenu kako bi zaustavila igru ​​na nekoliko minuta. U posljednje 2 minute, prekršaj koristi nepotpune dodavanja i trčanje izvan granica samo da bi zaustavio sat. Za razliku od profesionalnog nogometa, ne postoji “upozorenje od dvije minute”. Sat ne radi tijekom pokušaja stjecanja dodatnih bodova nakon touchdowna.

Za dodatne informacije pogledajte i Pitanja i odgovori i Odgovore Curta Johnsona za trenere.

Posljednje ažuriranje ponedjeljak, 28. lipnja 2021. 12:01:51 CDT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *