Pavao Otlet Pioneer za Upravljanje Informacijama

Original page: http://people.ischool.berkeley.edu/~buckland/otlet.html

 Škola informacija
Ranije škola knjižnične i informacijske studije

Michael Buckland, profesor emeritus.

Pavao Otlet (portret) rođen je u Bruxellesu, Belgija, 1868. Njegove monumentalne knjige Traité de dokumentacije. (Bruxelles, 1934.) bio je i središnji i simbolički u razvoju informacijskih znanosti – tada pod nazivom „Dokumentacija” – u prvoj polovici dvadesetog stoljeća. Osim toga, on nas podsjeća na nešto što je previše široko zaboravljena: Da ovo polje je imati živo postojanje u prvim desetljećima dvadesetog stoljeća i sofisticiranost u vezi teorije i informacijske tehnologije koje se danas uobičajeno iznenađenja ljudi.
Pavao Otlet je najviše središnja figura u razvoju dokumentacije. Neumorno Borio desetljećima sa središnjim tehnički, teorijski i organizacijskim aspektima problema središnje društvu: kako napraviti zabilježen znanje na raspolaganje onima kojima je potrebna. Mislio je duboko i napisao beskrajno kao što je dizajniran, razvijen i pokrenula ambiciozne rješenja u svom institutu u Bruxellesu.
Pred kraj radnog vijeka sažeti svoje ideje u dvije velike knjige sinteze, Traité de dokumentacije u 1934. i Monde: Essai d’universalisme u 1935. U posljednjih nekoliko godina došlo je zanimanje za Otlet rada. Godine 1989. Traité, Tako dugo iz tiska, bio je u Preneseno. Godine 1990. njegov biograf, prof W. Boyd Rayward, sa Sveučilišta u New South Walesu, objavio označeni engleski prijevod izborom Otlet najboljih spisima: Otlet, Paul. Međunarodna organizacija i širenju znanja: Odabrani Pisani. (FID 684). Amsterdam: Elsevier, 1990.
Sada Otlet ideje i spisi su opet aktivni sastojak u informacijskoj znanosti, nakon što je povijesni interes i također suvremeni interes u odnosu, na primjer, o prirodi dokumenata i hiperteksta. Sada je stoljeće otkako Otlet i LaFontaine počeo svoj ambiciozan program koji se nastavlja kao Međunarodne federacije za informacije i dokumentaciju FID, (Preuzeto iz Predgovora španjolskom izdanju Otlet je Traité). Otlet i LaFontaine također su bili aktivni u osnivanju Unije međunarodnih udruga.
Otlet je arhiva i muzeja je sada dostupan ponovno u Rue des prolaza 15, B-7000 Mons, u Monsu, u Belgiji, kao Mundaneuma, koja je počela objavljivati istraživanja na temelju tih arhiva, a posebice Cent ans de l’Office International de Bibliographie: 1895 – 1995; les pretpostavki du Mundaneuma. – Mons: Editions Mundaneuma, 1995. ISBN 2-930071-05-2. (Pregled na njemačkom jeziku).
Popis odabranih tekstova o Otlet, njegov rad, i njegovih nasljednika.
– Alex Wright. Katalogiziranje svijet: Paul Otlet i Rođenje Information Age. Oxford University Press, 2014.
– Posebna tema na Otlet  transnacionalnih udruga  2003., br 1-2. pdf
– Francoise Levie: L’homme qui voulait classer Le Monde [Čovjek koji je htio classifiy na svijetu]. Biografija i dokumentarni film.
– Rayward je 1.975 biografija je sada dostupan online na http://hdl.handle.net/1854/3989
– Dokumentarni B. Rayward (govori engleski) i F. Fueg (govori francuski): Alle kennis van de wereld (Noorderlicht, 9). Dostupno na http://archive.org/details/paulotlet.
– iskrivljeni komentar iz Francuske: Kada Amerika otkriva Pavao Otlet.